Śliwa domowa
Śliwa domowa (Prunus domestica) jest sadowniczym gatunkiem uprawnym, niewystępującym w stanie dzikim. Za jej ojczyznę uznaje się Kaukaz, gdzie powstała na skutek wielokrotnego krzyżowania się ałyczy (Prunus cerasifera) i śliwy tarniny (Prunus spinosa). W wyniku prac hodowlach otrzymano około 2 000 odmian uprawnych, chociaż duże znaczenie ekonomiczne ma zaledwie 100 z nich. Wśród nich występują zarówno odmiany samopylne, jak i obcopylne (do zapylenia niezbędny jest pyłek innej odmiany w obrębie tego samego gatunku). Drzewa te najlepiej owocują na stanowiskach słonecznych. Preferują gleby umiarkowanie wilgotne, przepuszczalne o pH 6,7 - 7,1. Poziom wód gruntowych 100cm. Zależnie od odmiany owoce mają różny kształt, kolor, smak oraz termin dojrzewania (od połowy lipca do początku października). Na regularność owocowania, wielkość owoców i ich wybarwienie korzystnie wpływa systematyczne i umiejętne cięcie drzew.